Oyuncu Fabrikası TOFAŞ

Bu sezon hem ING Türkiye Basketbol Süper Ligi’nde hem de FIBA Şampiyonlar Ligi’nde oldukça başarılı sonuçlar almayı başaran TOFAŞ, mücadele ettiği tüm organizasyonlarda en tepeyi hedeflemeye devam ediyor. FIBA Şampiyonlar Ligi’nin grup aşamasında aldığı başarılı sonuçlar sayesinde Son 16 Turu’na direkt olarak katılmayı garantileyen TOFAŞ, rakibinin kim olduğunu öğrenmek için bir diğer temsilcimiz Darüşşafaka ile Burgos arasındaki serinin sonuçlanmasını bekliyor. Bununla birlikte FIBA Şampiyonlar Ligi’nin medya ekibinden David Hein, geçtiğimiz aylarda TOFAŞ Altyapı Teknik Koordinatörü Samir Seleskoviç ile bir röportaj yaparak TOFAŞ’ın verimli altyapısını tahlil etmişti.

TOFAŞ’ın Oyuncu Yetiştirme Stratejisi

Son haftaların en formda takımlarından birisi olan TOFAŞ, hem ING Türkiye Basketbol Ligi hem de FIBA Şampiyonlar Ligi’nde üst üste başarılı sonuçlar almayı başardı. FIBA Şampiyonlar Ligi’nde direkt olarak Son 16 Turu’na katılmaya hak kazanan Bursa temsilcisi, Türkiye Ligi’nde de oynadığı son 3 maçın tamamında sahadan galip ayrılan taraf oldu.

TOFAŞ’ın Türkiye’deki pek çok kulüpten daha düşük bir bütçesi olmasına rağmen yakaladığı bu başarı ve kulübün oyuncu yetiştirme geleneğini mercek altına alan David Hein, TOFAŞ Altyapı Teknik Koordinatörü Samir Seleskoviç ile yaptığı görüşmelerde TOFAŞ’ın nelere dikkat ettiğini soruyor.

Seleskoviç, David Hein’in sorduğu soruya, kulübün kadrosunda bulunan yerli oyuncuların TOFAŞ altyapısından yetişmiş ve mümkünse Bursalı olmuş olması gerektiğini ifade ediyor.

Pek tabii ülkedeki yetenekli birçok genç sporcunun takibinde olduklarını ve onları da kadrolarına kattıklarını dile getiren Seleskoviç, bununla birlikte 13-14 yaşındaki çocukların Bursa’da yaşamıyor olmalarının aile yaşamlarını sekteye uğratması nedeniyle Bursalı oyunculara ağırlık verdiklerini, 15-16 yaşındaki çocukların ise tek başlarına Bursa’ya gelmelerinde daha az sakınca olduğunu öne sürüyor.

FIBA Şampiyonlar Ligi Kuralları gereği, organizasyona katılan bir takım, oyuncu kadrosunda 11 kişiden fazla ismi eklemişse, kadrosunda kendi ülkesinden yetişen 5 oyuncuyu barındırmak zorunda. TOFAŞ’ın 14 oyuncu bildirdiği ve bu oyuncuların 9’unun Türk kökenli olduğu düşünüldüğünde bu altyapının ilgi çekici olmasının bir sebebi anlaşılıyor.

TOFAŞ’ın Dikkat Çeken Altyapı Planlaması

Altyapılarından yetişen yetenekli oyuncuların süre bulabilmesi adına birçok kulüple temasta olduklarını aktaran Seleskoviç, Bursa’ya 15 dakika uzaklıkta bulunan TB2L ekibi Akran Gemlik ile bir işbirliği başlattıklarını açıklıyor.

Tam teşekküllü bir pilot kulüp anlaşmasına varan iki takımın anlaşmasına göre TOFAŞ, istediği sayıda oyuncuyu gelişmesi için Arkan Gemlik takımına gönderebilecek.

Genç yeteneklerine başka takımlarda da mümkün olabildiğince fazla dakika vermek istediklerini dile getiren TOFAŞ Altyapı Teknik Koordinatörü, takımların her hafta koordine edildiğini ve oyuncuların rotasyon veya rakibe göre hangi takımda oynayacağına karar verdiklerini ifade ederek titiz çalışmalarının altını çiziyor.

Daha birçok detayın yer aldığı röportajda Seleskoviç’in konsepti radikal bulmuyor oluşuna dikkat çeken FIBA Şampiyonlar Ligi temsilcisi David Hein, Seleskoviç’in bu fikrine katılmıyor zira kurulan ve uygulanan felsefenin kolay olmadığını öne sürüyor.